„Moscova, 28 iunie, 2017

          Un Consistoriu Sinodal s-a tinut odata cu recenta intrunire anuala a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe din America, in care a fost detronat in baze canonice Episcopul Irineu(Duvlea), Episcop-Vicar al Bisericii Ortodoxe din America – Episcopatul  Ortodox Roman al Americii, intorcandu-l la cinstea de simplu monah, transmite serviciul de presa al OCA-Biserica Ortodoxa a Americii.

Cu aceasta ocazie s-a anuntat ca inca din luna Septembrie  2015 fostul Episcop Irineu a fost sub cercetarea Biroului pentru Analiza Acuzatiilor de Abuz Sexual; moment din care acesta a fost degrevat Motivat de a isi implini sarcinile si nu i s-a mai permis a Liturghisi in asteptarea rezultatului anchetei.  Irineu ( Duvlea) a fost numit ca si candidat la Tronul Episcopal pe 28 iunie 2002 si hirotonit ca episcop la Catedrala Sfantul Gheorghe din Southfield, Michigan intre 1 si 2 Noiembrie 2002.

Intrunind Consistoriul la Biserica Ortodoxa Sfantul Dimitrie in Jackson, Michigan in timpul intalnirii din 19-23 Iunie, Preafericitul Mitropolit Tikhon a adresat o scrisoare Episcopatului Roman, anuntand decizia Sinodala, textul complet ce se afla postat pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Americii. ‘’Dupa o intensă deliberare sustinuta de rugaciune, Consistoriul Sinodului hotaraste ca Episcopului  Irineu sa i se retraga cinstea de episcop, sa fie scos din randurile clerului si sa se intoarca la statutul de simplu monah,’’in continuare scrisoarea continand o nota care precizeaza ca detaliile legate de chestiunea in discutie sunt de natura confidentiala si nu vor fi facute publice.

Sfantul Sinod a ajuns la aceasta dureroasa decizie pentru binele sufletesc al fostului Episcop Irineu, si ‘’ca pastrare a bunei randuieli si paza a turmei lui Hristos’’.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe a Americii incheie scrisoarea sa cu un indemn la rugaciune,’’ pentru a nu fi biruiti de patimi care sa dezbine, ci, mai degraba sa incercam a castiga Pacea in Hristos’’, si propria-I rugaciune: ‘’ Fie ca Domnul cel Milostiv si Iubitor sa ne intareasca pe noi toti sa îi plinim Voia in toata lucrarea si sa pastram in inimi roada Duhului Sfant care este pretutindeni si toate le plineste’’

Sursa:

http://orthochristian.com/104742.html

 

Traducerea: Laurențiu Ivanel