Doua lucruri ne pot impiedica mantuirea: lipsa de minte (faptul ca nu gandim) si alipirea de cele materiale.

Planul de lupta duhovnicesc dupa Sfantul Teofan Zavoratul are patru repere:

1. Sa identificam patima  care ne lupta cel mai tare. Cum o facem? Analizand gandurile noastre cel mai des si incercand sa deosebim gandurile noastre de cele ale vrajmasului.

2. Sa alegem 3 mari  Sfinti Parinti si sa ne insusim scrierile lor pentru a ne patrunde de duhul lor si apoi sa ne raportam la gandirea Sfintilor Parinti. Cum ii alegem?  Ii cautam pe acei Sfinti ale caror scrieri au fost reluate cel mai des de catre cat mai multi alti Sfinti.

Cuviosul Serafim Rose ii recomanda pe Sf. Ioan Gura de Aur, Sfantul Teofan Zavoratul si pe Sfantul Ignatie Briancianinov, prin ultimii doi Dumnezeu vorbind exact pentru noi cei de acum.

Trebuie sa cunoastem  Pidalionul care ne ajuta sa pastram calea dreptei credinte.

3. Sa ne folosim de toate armele duhovnicesti pentru a respinge pe vrajmasul ce permanent ne ataca cu ganduri si simtaminte rele. Arme duhovnicesti: rugaciunea, postul, citirea Sfintilor Parinti, rugaciunea cu propriile cuvinte, vorbirea cu noi insine, gandirea anticipata pina la sfarsitul vietii noastre despre cum ar trebui sa reactionam in diferite imprejurari, strapungerea inimii, plansul(chiar daca la inceput e mecanic, acesta scoate cel mai bine la iveala pacatele uitate), schimbarea gandurilor noastre (cand  ne vin ganduri rele).

4. Sa nu abandonam niciodata razboiul duhovnicesc. Trebuie sa ne adancim permanent in starea de nemultumire fata de noi insine si de datorie fata de Dumnezeu! Trebuie sa ne smerim adanc, permanent!

Trebuie sa ne temem si de pacatele mici, caci si multe fire de nisip fac cat un bolovan!

Trebuie sa citim numai scrieri ale Sfintilor Parinti, evitand scrieri ale Cuviosilor contemporani sau Parintilor sau teologilor contemporani caci acestia au lucruri amestecate. Altfel luam duh necurat in loc de Duh Sfant! Daca avem izvoare curate de ce sa ne adapăm la ape tulburi?

Frații noștri care nu s-au îngrădit de erezie nu citează din Sfinți Părinți ci din Cuvioși contemporani! Noi nu ii judecăm pe cei ce nu s-au îngrădit de erezie dar trebuie să știm că oricine trebuie să se delimiteze de erezie!

Să gândim mereu înainte de a face ceva si sa ne punem în legătură permanent cu Sfintele Scripturi si cu gândirea Sfinților Părinți!

Sa ne simtim mereu datori  de a face cat mai mult!